5 Vinkkiä Lomabudjetin Hallintaan

Kaikkihan siitä jossain kohtaa haaveilevat, lomasta. Erityisesti kesäloma on monelle vuoden ainoa hetki hengähtää, ja päästää aidosti irti arjen ja työn tuomasta stressistä. On kutkuttavaa suunnitella lomaa ja haaveilla kaikista niistä asioista, joita kauan kaivatulla vapaa-ajalla aikoo tehdä. Lomaa suunnitellessa voi, elämäntilanteesta riippuen, saada kuitenkin realismin iskun päin kasvoja. Mihin sinulla on varaa lomallasi?

Lomabudjetti on jotain sellaista, mitä kannattaa hieman suunnitella. Koska lomalla on paljon ylimääräistä aikaa, tarkoittaa se usein sitä, että lomalla on aikaa kuluttaa myös rahaa tavallista enemmän. Tässä artikkelissa on esitelty keinoja pienentää omia lomakulujaan, sekä annetaan viisi vinkkiä siihen, miten omaa lomabudjettiaan voi hallita.

Säästä lomalla älypuhelinsovellusten avulla

5 vinkkiä lomabudjetin hallintaan

Oman talouden ylittämistä ja velkaantumista voi kuitenkin välttää. Esimerkiksi käyttämällä etukäteen muutaman hetken siihen, että miettii omat resurssinsa ja lomabudjetin läpi.

  • 1. Käytä appeja puhelimessasi

Älypuhelimille on olemassa lukuisia erilaisia sovelluksia, joilla voi seurata omaa kulutusta ja pitää kirjaa ostoksista. Mikäpä sen helpompi seurata ja suunnitella rahan menoa lomalla, kuin omasta taskusta löytyvä automaattinen laskija.

Esimerkiksi K-ryhmällä ja S-ryhmällä on olemassa omat apit eli sovellukset joilla voi seurata sitä, mitä ostat kaupasta ja millaisilla summilla. Ne voivat auttaa sinua tarkastelemaan ja muistelemaan sitä, millaisia summia käytit edellisellä lomallasi – ja voit hyödyntää näistä sovelluksista saatavaa tietoa myös tulevan loman budjetin suunnitteluun.

Erilaisten mobiililaitteisiin ladattavien sovellusten avulla voit myös suunnitella reilusti etukäteen esimerkiksi sen, miten paljon sinun tarvitsee, tai miten paljon haluat säästää lomabudjettiasi varten. Erityisesti silloin, kun talous on arjessakin tiukalla ja ylimääräistä rahaa ei ole, on aikaisin suunnittelu ehdottoman tärkeää – ja sovellukset helpottavat sitä. Esimerkiksi pääsylipuista ja matkakuluista voi tulla yllättävän iso summa, jos niitä varten ei ole tehty lainkaan etukäteen suunnitelmia, tai niitä varten ei ole laittanut yhtään sukan varteen.

  • 2. Käytä käteistä

Nykypäivänä maksaminen on älyttömän helppoa – helpoimmillaan sinun tulee vain heilauttaa rannekelloasi maksupäätteen lähellä. Maksamisen helppous tarkoittaa myös sitä, että vaihe vaiheelta esteet hetkellisten päähänpistojen ostamiseen vähenevät, ja teet heräteostoksia lomalla herkemmin. Yksi keino pitää erityisesti pieni ja tiukka lomabudjetti aisoissa, on käyttää käteistä.

Käteisen käyttäminen on fiksua erityisesti silloin, kun siirrytään lomailemaan kotimaahan uuteen kohteeseen, tai ulkomaille, jolloin esimerkiksi ulkona syöminen voi houkuttaa tavallista enemmän. Kun teet kaikki ostokset käteisellä, et kuluta huomaamattasi, vaan pysyt tarkemmin kartalla siitä, paljonko olet alkuperäisestä budjetistasi käyttänyt.

  • 3. Suunnittele etukäteen

Kuten aiemminkin on sanottu, etukäteen suunnittelemalla saa parhaiten pidettyä huolta siitä, että lomaa varten oleva budjetti riittää koko loman ajaksi, ja kattaa mahdolliset spontaanit hetket ja yllätysmenot. Yksi hyvä keino arvioida sitä, milloin omaa lomaa varten säästäminen kannattaa aloittaa, on se, että tarkastelee edellistä lomaa viime vuonna samaan aikaan.

Muistele esimerkiksi edellistä kesälomaa. Oliko sinulla taloudellisia huolia silloin, vai riittivätkö rahat koko loman ajaksi? Jos rahasi riittivät ilman säästämistä edellisenä vuonna ja suunnitelmasikin ovat suhteellisen samankaltaiset, voi olla, ettet tarvitse erillistä säästösuunnitelmaa.

  • 4. Vältä luottoa viimeiseen asti

Yksi tapa pitää lomabudjetti hallinnassa on välttää luottoa ja lainaa loman aikana. Nykyään niin pankit, kuin muutkin rahoituslaitokset, tarjoavat paljon erilaisia tapoja lainata rahaa ja kuluttaa luoton avulla. Lainan tai luoton ottamisen tulisi kuitenkin aina olla äärimmäinen hätävaihtoehto – sen lisäksi sinulla tulisi olla varmuus siitä, että voit maksaa lainan ilman ongelmia takaisin.

Jos joudut harkitsemaan lainan tai luoton hankkimista lomasi rahoittamiseksi, lue tarkasti lainan ehdot, äläkä hätäile päätöksen kanssa. Ota myös selvää siitä, että luoton tai lainan korko ei ole sinulle liian suuri. Muista myös vertailla eri luotonantajien lainatarjoukset, näin käytössäsi on aina edullisin pikalaina ja et maksa turhia käsittely- ja korkokuluja.

Kun loma loppuu ja takana ovat ihanat hetket ja muistot tapahtumista, matkustelusta ja ravintoloista, maksat vielä marraskuun märkinä ja harmaina päivinä luottoa tai lainaa, jota otit lomaa varten. Etukäteen säästäminen on aina helpompi ja parempi tapa rahoittaa oma loma, kuin hetken hädässä otettu kallis laina tai luotto. Jos olet kuitenkin varma siitä, että luoton ottaminen ei tule kaatamaan taloudellista elämääsi loman jälkeen, voi pikavipin ottaminen olla varteenotettava vaihtoehto loman rahoittamiseen.

  • 5. Suunnittele porukalla

Yksi selkeä keino säästää, on ottaa muita ihmisiä mukaan loman viettoon. Tulee halvemmaksi jakaa niin matka-, asumis- kuin ruokakulutkin isomman porukan kesken. Pyydä siis vanhat kaverit mukaan tai ota koko perhe lomamökillesi, niin saat kuin huomaamattasi pienennettyä loman kustannuksia. Tämä pätee tietysti siis vain, jos kaikki osallistuvat yhtälailla kustannuksiin.

Kuinka pienentää lomasta iaheutuvia kustannuksia

Jos haluat pienentää lomakuluja

On hyvä kohdata tosiasiat: harvalla meistä on lomallakaan hirveästi ylimääräistä rahaa, joka mahdollistaisi kaikkien unelmien toteuttamisen loman aikana. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lomalla pitäisi olla pelkästään kotona, ilman lomasta nauttimista.

Yksi keino vähentää lomalla tulevia kustannuksia on viettää se kotimaassa. Koska viimeksi kävit kiertämässä eri puolella Suomea tervehtimässä sukulaisia? Ota kaikki irti vapaista aikatauluista ja sovi yökyläilyjä sukulaisille: pääset irti arjesta vaihtamalla maisemaa muutamaksi päiväksi, ja samalla vietät aikaa sinulle tärkeiden ihmisten kanssa. Kotimaassa lomailija voi myös tutustua täysin uusiin kohteisiin kotimaassa vuokraamalla mökin. Usein mökin vuokraaminen tulee halvemmaksi, kuin esimerkiksi hotellihuoneiden varaaminen.

Lue myös: Miten lomailla edullisesti? 5 vinkkiä edulliseen lomamatkaan!

Toinen tapa säästää lomakuluissa on tietenkin pysyä kotipaikkakunnalla. On harhaluulo, että loma pitäisi aina käyttää nimenomaan lomalle lähtemiseen – lomalla on tarkoitus rentoutua ja tehdä niitä asioita, joita kiireisessä arjessa ei välttämättä ehdi tehdä. Tee esimerkiksi kodin suursiivous ilman kiirettä, tutustu oman paikkakunnan luonnonmaisemiin, tai harrasta kuukauden ajan intensiivisesti luonnonvesissä uimista. Mahdollisuuksia löytyy yllättävän paljon, ihan läheltä – ja mikä tärkeintä, jopa ilmaiseksi!