Koronaviruksen vaikutukset talouteen

Koronavirus vaikuttaa tuhoisasti talouteen

Suomessa ja kaikkialla maailmassa kamppaillaan COVID-19, eli tuttavallisemmin koronaviruksen aiheuttamien ongelmien vuoksi. Maailmanlaajuisesti kyseiseen virukseen on sairastunut tällä hetkellä noin 600 000 henkilöä. Kuolleiden määrä on noin 25 000 ja alun perin Aasiasta levinnyt virus jyllää nyt voimakkaasti myös Amerikassa ja Euroopassa.

Sairastuneiden ja kuolleiden määrän lisäksi korona vaikuttaa eniten talouteen. Maailmanlaajuisesti korona on asettanut erilaisia rajoituksia yksityishenkilöiden ja yritysten arkeen, sillä monet maat ovat sulkeneet rajansa sekä työntekijöitä on irtisanottu ja lomautettu.

Koronavirus vaikuttaa myös jo nyt erittäin voimakkaasti Suomessa tapahtuvaan yritystoimintaan. Pienyrittäjillä on nyt todella vaikeaa, samaan aikaan kun suuret työnantajat kamppailevat koronaviruksen aiheuttamien ongelmien parissa. Uudenmaan maakunnassa yksi merkittävä työnantaja on Helsingin kaupunki, jonka palveluksessa on peräti 37 000 työntekijää.

Suomalaisista yrityksistä yli 20 prosenttia on ajautunut syviin maksuvaikeuksiin ja tulevaisuudesta, eli talouden parantumisesta ei tiedä kukaan. Suomessa korona on eniten vaikeuttanut kaupan alan yritysten ja yli 10 henkilön yrityksiin, joista lähes 90 prosenttia kamppailee vaikeiden talousongelmien parissa.

Käytännön toimina COVID-19 -virusta vastaan Suomi on muun muassa sulkenut Uudenmaan maakunnan rajat muualle Suomeen, sillä Uudellamaalla virusta on havaittu eniten. Ravintoloiden ja kahviloiden väliaikaiseen sulkemiseen tähtäävä laki on parhaillaan käsittelyssä. Yksityishenkilöiden puolella, kaikki yli 70-vuotiaat on määrätty karanteenin heidän oman terveytensä suojelemiseksi.

Ilmassa on epävarmuutta ja paljon kysymyksiä

COVID-19 -virus vie ihmishenkiä ja ajaa maailmanlaajuisesti kymmeniä tuhansia yrityksiä konkurssiin. Monien ihmisten mielessä risteilevät kysymykset, miten jokin maailmanlaajuinen virus voi pahimmillaan romahduttaa koko maailmantalouden?

Maailmanlaajuisesti monet terveysalan merkittävimmät asiantuntijat ovat kehoIttaneet käyttämään malttia koronaviruksen kanssa. Samanaikaisesti maailmalla pörssikurssit ovat rajusti tippuneet alas, markkinoiden reagoidessa voimakkaasti vallitsevaan koronan aiheuttamaan tilanteeseen.

Pahimmillaan voidaan nähdä, että maailmantalous horjuu todella pahasti, sillä yritysten tuottamilla tuotteilla ja palveluilla ei ole enää kysyntää. Elintarviketeollisuus sinnittelee vielä, sillä viruksen kurissa kamppaileva ihmiskunta tarvitsee ravintoa. Monet yritykset maailmalla ovat alkaneet valmistaa käsidesiä ja hengityssuojaimia, sillä niistä on kaikkialla kova kysyntä.

Talous siis sakkaa maailmanlaajuisesti, kun ihmiset eivät enää osta, matkusta ja kuluta. Yritykset sulkevat ovensa, irtisanomiset lisääntyvät ja ainoa lähes kestomenestyjä kriisien aikana on lääketeollisuus.

 

Heikentynyt talous meillä ja maailmalla

Euroopan alueella talouden kasvu on ollut heikkoa jo pitkään. Aasian vienti ei ole enää entisellä tasollaan, sillä esimerkiksi kiinalaiset yritykset eivät toimi nyt totuttuun tapaan ja suomalaisten kulutusinto on vähentynyt. Käytännössä jokainen keskittyy vain terveytensä ja elämänsä vaalimiseen välttämällä turhia ihmiskontakteja ja entistä kulutushysteriaa. Suomessa Lapin matkailu on pysähtynyt ja lento- sekä laivayhtiöt lomauttavat työntekijöitään. Hotelleja ja muita matkailualan yrityksiä uhkaavat irtisanomiset ja yritysten sulkemiset. Kaikkialla maailmassa ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan kotona.

Matkailu on heikentynyt kaikkialla maailmassa. Suosikkikohde Thaimaa ei enää tilapäisesti vedä turisteja ja maassa on paljon COVID-19 -virusta sairastavia. Ihmiset turvaavat kultaan pahoina, epävarmoina aikoina, kun taas öljyn hinta on jatkuvasti laskenut. Talouden alasajo on vähentänyt öljyn kysyntää.

Koronan kaikki tulevat vaikutukset ihmiskuntaan ja talouteen eivät ole täysin ennalta aavistettavissa, joten myös sijoittajat ovat maailmanlaajuisesti monilta aloilta kadonneet. Ihmiset eivät koronan vuoksi pääse täysissä määrin työskentelemään, joten asiakkaat kaikkoavat monista yrityksistä. Käytännössä elinvoimaisetkin yritykset maailmanlaajuisesti voivat ajautua konkurssiin.

 

Minkälaisia elvytys- ja tukitoimia on saatavilla?

Maailmanlaajuisesti niin yrittäjien kuin yksityishenkilöidenkin talous näyttää todella lohduttomalta. Pitää muistaa, että koronan aiheuttama taloustilanne on kuitenkin väliaikainen ja apua on aina saatavilla. Synkkyyden syvään alhoon ei saa kuitenkaan vetäytyä.

Turhia luottoja kannattaa välttää mikäli oma takaisinmaksukyky on tilanteen seurauksesta heikentynyt. Maksuaikataulun laatiminen esimerkiksi vuokrien ja sähkölaskujen maksussa on aina hyvä ratkaisu.

Pankkilainojen maksussa kannattaa käyttää hyödykseen lyhennysvapaita kuukausia ja hoitaa kaikki muut oman talouden sekä yrityksen laskut aina tärkeysjärjestyksessä. Suomessa talous- ja velkaneuvonta antaa yrittäjälle maksutonta neuvontaa taloudellisista kriiseistä selviämiseen. Takuusäätiö toimii myös yrittäjien ja jo velkaantuneiden henkilöiden tukena.

Suomessa

Suomessa valtio on luvannut tulla yrittäjiä vastaan ojentamalla auttavan käden vaikeassa taloustilanteessa. Taloustilanne tulee kaiken aikaa heikkenemään rajusti, joten valtion lisäbudjetti aiotaan ottaa nopealla aikataululla käyttöön. Suomen osalta myös rahoitusyhtiö Finnvera on luvannut auttaa yrityksiä tarjoamalla maksuaikaa ja rahoitusta taloudellisen tilanteen kuntoon saamiseksi.

Talouden asiantuntijat neuvovat yrittäjiä muun muassa Yritys-Suomi Talousapu-neuvontapalvelussa, jonka toiminnasta vastaavat Ely-keskukset. Palvelua saa suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Maksujärjestelyt ovat hyvä apu vaikeaan ja epävarmaan taloudelliseen tilanteeseen. Perintätoimistojen ja muiden velkojien kanssa kannattaa neuvotella ja etsiä ratkaisuja, esimerkiksi useat laskut voi suorittaa erissä.

Maailmalla

EU:n komissio on luvannut rajoittaa koronaviruksen leviämistä ja estää tulevia talousvaikeuksia. Asioiden kuntoon saamiseksi on ehdotettu noin 25 miljardin euron arvoisen koronan vaikutuksia hillitsevän rahaston perustamista.

FED, eli Yhdysvaltain keskuspankki laski jo ohjauskorkoaan taloudellisten vaikeuksien hillitsemiseksi ja yrittäjät odottavat jatkuvasti lisää koronalennuksia. Presidenttikin on tehnyt osansa, eli Donald Trump on ehdottanut tuloveroihin lisää kevennyksiä, mutta niitä ei ainakaan vielä ole hyväksytty. Kaikkialla maailmassa pyritään estämään terveiden ja elinvoimaisten yritysten kaatuminen. EKP:n, eli Euroopan keskuspankin osalta on mietitty, miten muun muassa arvopaperien osto-ohjelmaa voitaisiin kasvattaa.

 

Milloin markkinoiden epävarmuus helpottaa?

Kukaan ei tällä hetkellä pysty suoraan sanomaan, milloin COVID-19 -viruksen aiheuttama henkinen ja taloudellinen epävarmuus tulee väistymään.

Kiinan Wuhaniin, josta koronavirus alun perin lähti liikkeelle, saa jo matkustaa ja tilanne on muutenkin Kiinassa jo helpottanut. Koronavirus on siirtynyt Eurooppaan sekoittamaan asioita sekä taloutta että saamaan aikaan sairastuneita ja menehtyneitä kansalaisia on monessa maassa.

Kaikkialla maailmassa luotetaan kuitenkin positiiviseen tulevaisuuteen ja ennen kaikkea koronan saamiseen kuriin jo lähikuukausien aikana. Erilaisia rokotteita ja lääkkeitä on kokeiltu ja parantumisiakin on tapahtunut.

 

Tulevaisuus

Monet yritykset  julkaisevat pian liiketoiminnastaan ensimmäisen kuluneen vuosineljänneksen tuloksia, jotta talouden kokonaistilanne saadaan esiin. Finanssikriisistä ei vielä julkisesti puhuta missään kohdin maailmassa, mutta monet talouden asiantuntijat ovat sitä mieltä, että se on kohta edessä.

Rahoitusmarkkinoilla tapahtunut syvä romahdus saattaa johtaa pankkisektorin vaikeaa kriisiin. Yritykset eivät kykene huolehtimaan velvoitteistaan verottajalle ja yhteiskunnalle, sillä kaiken kokoisten yritysten tulot ovat heikentyneet rajusti.

Pörssiromahdustakin jo povataan, sillä koronan vaikutukset näkyvät jatkuvasti yhä selvemmin osakemarkkinoilla. Yhteiskunta ja sen taloudellinen toiminta on kaikkialla maailmassa heikentynyt ja jopa paikoin pysähtynyt kokonaan. Matkailun ja turismin antamat tulot ovat lähes nollassa, lento- ja laivayrityksiä sekä hotelleja menee konkurssiin. Suomalaiselle lentoyhtiö Finnairille on luvattu valtion taholta tukea samaan aikaan, kun Finnair on aloittanut yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen aiheuttamien vaikeuksien vuoksi.

Valoisa tulevaisuus välkkyy kuitenkin ihmisten mielissä, sillä telakoilla rakennetaan yhä loistoristelijötä paremman tulevaisuuden toivossa. Koronan tuomia pysyviä vaikutuksia talouden tuleviin rakenteisiin ja maailmanpolitiikkaan pelätään koko ajan.

Milloin COVID-19 -viruksen aiheuttama epävarmuus maailmalla päättyy? Poikkeuksellinen tilanne saattaa maailmalla jatkua pitkään, kenelläkään kun ei ole käytössään sitä kuuluisaa kristallipalloa. Tulevaisuuteen kannattaa ja pitää kuitenkin aina katsoa mieli hyviä ideoita täynnä ja positiivisesti.