Miten Säästää Rahaa?

Mikään ei kuulosta niin tylsältä kuin säästäväisyys. Silloin tällöin on pakko ottaa vähän vyötä kireämmälle ja tarkastella omaa rahankäyttöään. Tai sitten tekee mieli säästää johonkin isompaan, kivaan hankintaan. Säästäväisyydestä voi tehdä myös harrastuksen, kunhan se tuo elämään enemmän iloa kuin tuskaa. Onpa säästämisen syynä sitten pakko tai valinta, näillä ohjeilla voit kiristää henkilökohtaista taloutta melko kivuttomasti.

Kartoita menot

Rahan säästäminen on hyvä aloittaa menojen tutkailusta: Mihin raha kuluu? Iso osa kuluista tulee tietenkin täysin pakollisista kuluista, asuntolainasta, luottojen lyhennyksistä, vuokrasta, matkakuluista, sähköstä, vedestä, nettiliittymästä, vakuutuksista, lääkkeistä ja ruoasta. Näistäkin kannattaa ottaa tarkasteluun ensin suurimmat kulut. Yleensä suomalaisten suurin yksittäinen menoerä on asuminen. Voiko asuntolainan korkoa kilpailuttaa? Voisiko pienempi ja edullisempi asunto riittää tähän elämäntilanteeseen? Voisiko asuntoa vuokrata, vaikka AirBnb:n kautta, kun sitä ei tarvita, esimerkiksi viikonloppuisin tai kun olet lomalla.

Ruoassa säästäminen ei todellakaan tarkoita tylsää ja mautonta ruokaa. Einesten vaihtaminen itse tehtyyn säästää paitsi euroissa, myös tyhjissä kaloreissa ja turhissa e-koodeissa. Ruokien valmistaminen pitkän kaavan mukaan vaatii vähän aikaa ja suunnittelua, kannattaa tehdä isoja satseja kerralla ja vaikka pakastaa osa. Turhat höysteet kannattaa jättää pois, bambun verson rouskaisu kastikkeessa tuo kivaa suutuntumaa, mutta onko se tosiaan 4 euron arvoinen elämys? Toreilta saa hedelmiä ja vihanneksia ulosheittohintaan lähellä sulkemisaikaa, S-ryhmän kaupat laskevat vielä -30% alennettuja hintojaan vielä 30 % klo 19 jälkeen. Tutkaile alueesi kauppoja ja toreja ja löydä oikea aika ja paikka tehdä ruokaostoksia edullisemmin niin, että kaikki tarvitsemasi tuotteet ovat yhdessä edullisempia. Tarjousten perässä ei kannata juosta tai ainakaan autoilla, yksittäinen säästö häviää äkkiä matkakuluun, käytettyyn aikaan ja ostoskorin muiden tuotteiden hintaan.

Ravintolassa syöminen on ihanaa ja kukapa siitä haluaisi kieltäytyä lopullisesti. Arkiset lounaat syödään yleensä kiireessä ja puhelinta vilkuillen. Olisiko mieluisampaa säästää arkilounaissa ja syödä eväitä ja jättää ravintolaruokailut ystävien tapaamiseen vapaa-ajalla? Viikon lounaskuluilla syö jo kivasti hyvässä ravintolassa kerran viikossa. Kun vielä ravintolassa jättää alkuruoan tilaamatta ja jakaa jälkiruoan ystävän kanssa, säästää jo mukavasti rahaa ja kaloreita ihan huomaamatta.

kartoita talouden menot

Kuinka säästää rahaa pienemmissä pakollisissa kuluissa?

Asumisessa ja ruoassa voi tehdä nopeasti satasten säästöä kuukausitasolla. Pienemmissä vakuutus-, sähkö-, vesi- ja työmatkakuluissa säästäminen vaatii enemmän viilailua ja joka ikisen menoerän kilpailuttaminen vie helposti muutaman työpäivän tunnit. Yritykset ovat tarkoituksella hämärtäneet hinnoitteluaan tarjoamalla erilaisia bonus-, kanta-asiakas ym. hintamalleja, jotta kuluttaja varmuudella saataisiin päästään pyörälle. Nopeasti kannattaa tarkistaa vakuutukset, onko joka ikinen ihan varmasti tarpeellinen ja oikein hinnoiteltu turva. Vakuutusalalla on vielä ihan henkilökohtaista palveluakin saatavilla ja eri yhtiöiden reippaat myyjät tekevät oikeastaan työn puolestasi kartoittamalla todellisen tarpeen ja antamalla selkeät hinnat. Puhelin- ja nettiliittymät on myös nopeasti puristettu kilpailtuun hintaan.

Vertaile lainoja ja säästä lainakuluissa

Useilla suomalaisilla on käytössään jonkinlainen pikalaina, joustoluotto tai luottokortti. Luotto antaa joustavuutta talouden hallintaan ja auttaa esimerkiksi yllättävien menojen osuessa kohdalle. Lainojen koroissa on kuitenkin eroja eri tarjoajien välillä. Uutta pikalainaa haettaessa kannattaa vertailla eri luottoyhtiöt ja hyödyntää erilaiset lainatarjoukset, joita myönnetään varsinkin uusille asiakkaille. Mikäli luottoja on käytössä useampia, kannattaa lainat usein yhdistää yhdistelylainan avulla, jolloin lainanhoitokuluissa voi säästää isojakin summia kuukausittain.

Voisitko säästää työmatkoissa?

Työmatkakuluissa voi säästää oikeastaan vain, jos voit vaihtaa oman auton käytön julkisiin tai jopa pyöräillä. Onko tämä vaihtoehto edes muutaman kerran viikossa? Tai voisitko tehdä etätöitä parina päivänä ja säästää matkakuluissa? Voisiko autosta sitten luopua kokonaan, se kun on yksi kalleimmista rahasyöpöistä suomalaisten kukkarossa? Voi olla parempi vaihtoehto kerran – kaksi kuukaudessa hurauttaa pieni matka taksilla, kuin omistaa auto satunnaista käyttöä varten. Jos voit ottaa työkavereita kyytiin, voit kohtuudella pyytää myös bensarahaa heiltä ja ympäristökin kiittää.

Käytä harkintaa muissa menoissa

Pakolliset menot on tässä vaiheessa kammattu läpi. On aika käydä pienien purojen kimppuun. Tuleeko useamman kerran viikossa ostettua iltapäivälehdet ja kuppi kahvia? Tähän menee melkoisesti rahaa. Jos tämä tapa on tärkeä henkireikä arjessa, mieti voisitko vähentää ja keittää kahvin itse ja lukea lehdet diginä?

Harrastuksista on helppo karsia, mutta onko kokonaisuuden kannalta järkeä lopettaa kiva liikuntaharrastus ja tulevaisuudessa maksaa tästä terveydellään? Varustehankinnat on helppo jäädyttää vähäksi aikaa ja kuntosalien jäsenyyksissä voi säästää kymppejä kuussa, mutta jotain kivaa ja liikunnallista kannattaa pitää elämässään. Jos tilanne on todella tiukka, niin kävely ja lenkkeily ovat tossuja lukuun ottamatta ilmaisia harrastuksia ja netistä löytyy treenejä, joita voi tehdä oman kehon painolla vaikka olohuoneessaan. Joogakin käy edullisimmin ja joustavimmin nettiohjauksella, vaihtoehtoisia sivustoja on paljon!

Kierrätä ja kunnosta

Kodin sisustukseen saa uppoamaan loputtomasti rahaa. Jos innostuu jokaisen vaihtuvan trendin myötä ”päivittämään” sisustustaan, on äkkiä kierteessä, jossa käyttökelpoista tavaraa laitetaan kierrätykseen tai pahimmassa tapauksessa suoraan roskiin ja samaa, vähän eri tyylistä tai väristä tavaraa, kannetaan sisälle. Facebookin lahjoitetaan ja roskalava –ryhmät ovat säästäväisen sisustajan paratiiseja. Onpa nähty todella tyylikkäitä sisustuksia, jotka on toteutettu kokonaan lahjoituksena saaduista tavaroista. Ekotorit ja kirpputorit ovat tietysti itsestään selviä kohteita budjetti-sisustajalle, maalaamalla ja tuunaamalla saa tehtyä omannäköistä uutta, jota ei muualta löydy.

säästä sisustuksessa kierrättämällä ja tuunaamalla vanhoja esineitä

Tee järkeviä vaateostoksia

Suomessa on neljä vuodenaikaa ja jokaiseen tarvitaan omat vaatteensa ja jalkineensa. Tähän kun vielä lisää erilaiset pukeutumistilanteet, sienimetsästä juhlaillalliseen, niin on vaikea tulla toimeen ihan pienellä vaatevarastolla. Jonkin aikaa on helppo kokonaan luopua vaatehankinnoista ja kenkien ostamisesta, mutta jos säästökuuria on useampi kuukausi tai vuosi edessä, täytyy lopulta uusia varastoa. Mitä selkeämpi oma tyyli ja värimaailma on, sitä pienemmällä tulee toimeen. Yhteen tummaan perusväriin ja sen yhteen sointuviin lisäväreihin ja selkeisiin linjoihin perustuva vaatevarasto ei jätä pulaan. Ankarimmillaan nämä ”värit” ovat musta – valkoinen ja harmaa sekä farkku, mutta miksi ei yhtä hyvin vaikka tummanvihreä – mintunvihreä – vanha roosa ja fuksia? Hyvät luonnonkuidut materiaalina ja huolellinen hoito saavat vaatteet kestämään. Kengät kannattaa korjauttaa suutarilla ja pitää niistä kotonakin hyvää huolta puhdistamalla ja hoitamalla niitä. Alennusmyynnit kannattaa hyödyntää, kunhan ostat vain sellaista, mitä käytät juuri senhetkisessä elämäntilanteessasi ja mikä todellakin sopii sinulle ja mille on tarve. Kirpputorit eivät ole kaikille, mutta tietysti hyvä vaihtoehto, erityisesti sieltä löytää vähän käytettyjä juhlavaatteita. Ystävien kesken voi järjestää vaatteiden vaihtojuhlat joihin jokainen tuo vaatteita ja asusteita ja saa vaihtaa uusiin.

Älä hamstraa, osta tarpeeseen!

Kosmetiikassa ja pesuaineissa hintaerot ovat huimia! Lyhytaikaisen säästökuurin saa nopeasti jo siitä, että päättää käyttää kaikki purtilot loppuun asti ennen seuraavan hankintaa. Näytepakkauksia saa usein ostosten mukana ilmaiseksi. Nämä palvelevat hyvin matkoilla ja urheilukassissa, mutta ikävä kyllä kosmetiikan elinkaari näytepussukassa on lyhyt, vain muutama kuukausi. Parempi taktiikka voikin olla etsiä sopivat suosikkituotteet ja etsiä niistä tarjouksia, joihin tarttua vain silloin, kun tuote aidosti on loppumassa. Tarjouksistakaan ei kannata hamstrata purkkeja kotiin keräämään pölyä. Kosmetiikan ja kodin siivousaineiden hinnan vertaamisesta hankalaa tekee tuotteiden erilainen riittoisuus. Laadukasta tuotetta ei usein tarvitse laittaa niin suuria määriä kuin edullisempaa, jossa purkkia on täytetty tehottomilla lisukeaineilla tai jopa vedellä, jotta saataisiin purkit täyteen edullisemmin. Järjellinen määrä oikeasti käyttökelpoista kosmetiikkaa ja muutama laadukas pesuaine on paras taktiikka säästää euroja.

Loppusanat

Säästämisen ei tarvitse viedä iloa elämästä. Säästäminen on toivottavasti kivakin juttu, voit miettiä omia arvojärjestyksiäsi uudestaan ja lopulta säästää johonkin isompaan tai vaikka sijoittaa säästyneet rahat. Toisinaan taas elämä tarjoilee kylmää kylkeä ja säästäväisyys onkin olosuhteiden vaatimus. Silloin kannattaa myös yrittää kehittää tulopuolelle vaikka pieniäkin virtoja helpottamaan arkea.